Om os
KUNST SKAL OPLEVES I VIRKELIGHEDEN
Kunsthal Holmen er en lille perle af et udstillingssted. Kunsthallen præsenterer et ambitiøst udstillingsprogram med samtidskunst, som byder på erkendelsesmæssige, æstetiske og sanselige oplevelser.
Sammen med kunstmuseerne i Tønder, Ribe, Esbjerg samt Nolde Museet og Mikkelberg lige syd for grænsen danner Kunsthal Holmen en kunstnerisk bastion i det sønderjyske.
Kunsthallen er placeret i den smukke gamle slægtsgård Holmen i Løgumkloster – blot få kilometer nord for Tønder. Sammen med Løgumkloster Refugium, Løgumkloster Højskole, Løgumkloster Kirke, Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter samt Kirkemusikskolen er Kunsthal Holmen en aktiv del af byen og af Tønder Kommunes rige kulturliv.
“Den lille kulturby Løgumkloster råder over
en perle af et kunstmuseum: Kunsthal Holmen.”
Lisbeth Bonde, kunstskribent
Den gamle slægtsgård har siden 1971 lagt hus til Museet Holmen som udstillingssted for billedkunst. For at tydeliggøre husets aktiviteter blev det i 2024 besluttet at skifte navn fra Museet Holmen til Kunsthal Holmen. Institutionens adresse og virke blev der ikke ændret på. Kunsthal Holmen har fortsat fokus på billedkunst – særligt samtidskunst i krydsfeltet mellem livstydning, modernitet og kristendom. Der vises typisk tre-fire skiftende udstillinger om året.
Holmen har tradition for at have en gruppe af erfarne, frivillige kustoder. De spiller en stor og vigtig rolle for arbejdet på kunsthallen og bidrager til stedets gode ånd. Til kunsthallen er der endvidere knyttet en venneforening, som tilrettelægger fire-seks kulturelle aktiviteter om året. Både de frivillige kustoder og venneforeningen er en uundværlig støtte for kunsthallen.
Fra slægtsgård til kunsthal
Slægtsgården Holmen, der blev opført i slutningen af 1700-tallet, var oprindeligt ejet af købmand og kniplingshandler Carsten Richtsen fra Tønder, som også var borgmester i en periode. Gården blev derefter købt af Schmidt-slægten og var i slægtens eje i mere end 350 år. Slægten kom fra Abild ved Tønder. På gården blev der drevet landbrug, men foruden landbrug var der også kro og gæstgiveri. Til dagligt var der ikke den store omsætning i krodriften, så hovedindtægten kom fra landbruget, der var på ca. 100 tdr. land.
Løgumkloster var og er en markedsby. Førhen var der fem store markeder. De dage var af stor betydning for krodriften. Der kom mange opkøbere fra ind- og udland, særligt fra Sydtyskland, som opkøbte heste til ”krigsbrug”. Der var stor handel, og der var mange, som kom med heste langvejs fra og boede i byen i flere dage, så der var heste i lader og stalde overalt på Holmen. Der var ingen værelser til leje – kravene til komfort var ikke så høje dengang. Overalt i lader og på lofter lå folk, som sov i høet og halmen. Der var en uskreven lov om, at tændstikker og fyrtøj skulle afleveres, før man gik til ro. Måske var det en overbæring fra 1700-tallet, hvor Holmen brændte. Krodriften stoppede i 1928, men i lang tid herefter kom der stadig folk, som fik lov til at stalde op på Holmen.
Et markant træk for den gamle slægtsgård var den smukke indgangsdør, der altid har været Holmens stolthed. Den var også noget af det eneste, man nåede at redde, da gården brændte i 1700-tallet. Døren, der sandsynligvis er tegnet og fremstillet af en lokal snedker, har store håndværksmæssige kvaliteter. Døren er bevaret og er i dag hovedindgangen til Kunsthal Holmen.
ORGANISATION
Kunsthal Holmen er en selvejende institution med en selvstændig bestyrelse. Kunsthallens hovedtilskudsgiver er Tønder Kommune.
Til dagligt ledes Kunsthal Holmen af Klaus Gjørup.
Bestyrelsen for Kunsthal Holmen
Jens Andresen, formand
Mathias Knudsen
Anette Jensen
Marie Karkov
Elsemarie Dam Jensen
Reimer Post
Anne Blond
Søren Thomsen