PETER BRANDES
BILLEDSAMTALER
12.04.2025 - 17.08.2025
Peter Brandes er en af landets mest markante og alsidige kunstnere, kendt for en imponerende række af kirkeudsmykninger og for sine mange arbejder med maleri, grafik, fotografi, træsnit, glasmosaik, keramik og skulptur, og dertil var han en sand kulturvandrer med en stor passion for bøger.
Brandes var både en eftertænksom læser og en stor bogsamler. Selv trak han tråde tilbage til familiehistorien for at forklare sin lidenskab. Hans far, som var jøde, mistede som ung mand på flugt fra nazisterne to bogskatte: en skitsebog af Paul Klee og en førsteudgave af ’Ulysses’ af James Joyce – en forfatter, som Brandes’ farfar havde kendt personligt i sine unge år i Zürich. Fortællingen om dette bogtab kom til at præge Peter Brandes og har fundet vej ind i hans kunst. Ved hans død bestod Brandes’ bogsamling af nærved 50.000 bind.
Peter Brandes har illustreret og/eller tilrettelagt mere end 250 bøger, kataloger, hæfter, suiter og mapper – lige fra bibliofile udgivelser med originaltryk i helt små oplag og til masseproducerede udgivelser trykt i meget store oplag.
Som det er karakteristisk for en kulturvandrer, hentede Brandes sine motiver fra samtaler med den antikke verden, den nordiske mytologi, fra samtaler med Bibelen, med litterære klassikere eller samtaler foranlediget af avisudklip og ikke mindst samtaler med hans egen dramatiske familiehistorie. Brandes’ umættelige nysgerrighed var samtalernes drivkraft og det religiøse hans ledetråd.
Når Peter Brandes ville undersøge et motiv i dybden, arbejdede han typisk i store serier, som kom til udtryk i mange forskellige kunstformer. Hos Brandes er bogillustrationer på lige fod med andre kunstformer og derfor en uadskillelig del af hans oeuvre.
[I billedsløjfen nedenfor vises interiørfotos fra Peter Brandes’ biblioteker og atelier. Fotografier ved Kurt Rodahl Hoppe.]
I sit arbejde med illustrationer begrænsede Peter Brandes sig ikke til en specifik passage i den valgte tekst. Han studerede hele teksten indgående og gik i dialog med den. Derved opstod et nyt udsagn til tekstens tema, og samtalen med vores fælles kulturarv kunne fortsætte. Som kulturvandrer stillede han nye spørgsmål og søgte svar og præsenterede en mulig tolkning, der åbner nye veje. Brandes betegnede selv illustrationerne som ”billedsamtaler” i betydningen: billeder, som indgår i en samtale og derfor kan tale for sig selv. Bogillustrationerne er således ikke samtalens afslutning, men Brandes’ invitation til dens fortsættelse, og hvor er det mere oplagt at føre samtalen end hos kilden selv: teksten, som vi alle har adgang til i bogen.
Brandes nøjedes imidlertid ikke med at levere billederne. Han tilrettelagde hele bogen, han skitserede og eksperimenterede med teknikker, materialer, formater, typografi og opsætning, hvorved bogen blev et Gesamtkunstwerk.
Der vises et bredt udvalg af forskellige kunstformer i udstillingen: maleri, bronzeskulptur, keramik, glasmosaik, akvarel, radering, tegning – og bogværker.
I videoen herunder fortæller Peter Brandes om sit intense forhold til bøger. Interviewet er produceret og venligst udlånt af journalist, radiovært og foredragsholder Anders Laugesen.
Til udstillingen ‘Billedsamtaler. Peter Brandes og bøgerne’ er udkommet et stort illustreret katalog. Formatet er 24,5 x 32 cm og omfanget på 128 sider. Illustreret med interiørfotografier fra Peter Brandes’ biblioteker og atelier samt bogfotografier af et udvalg på 24 bogværker, som er illustreret og tilrettelagt af kunstneren. Tekster af Peter Brandes og boghistoriker Christian Kaaber. Kataloget afsluttes med en bibliografi dækkende perioden 1973-2025. Derudover er produceret en kunstplakat i A1-format med udstillingens signaturmotiv.
Peter Brandes (1944-2025) var en autodidakt dansk kunstner med en respektindgydende international og national karriere. Brandes boede og arbejdede ved Eskebjerg på Sjælland og havde i en årrække sit virke i Athen, Paris og Dublin. Brandes’ monumentale vaser og skulpturer kan ses rundt i landet, og hans kunst er repræsenteret på museer som fx Statens Museum for Kunst, Ny Carlsberg Glyptotek og Louvre i Paris. Han har skabt markante udsmykninger til Aarhus Domkirke og Roskilde Domkirke og til en række kirker i Danmark og i udlandet. Peter Brandes blev bl.a. tildelt Kristeligt Dagblads Pris (2020), Friederich-Hölderlin-Preis (2013), Forening for Boghaandværks Diplom (2005), Ridder af Dannebrogsordnen (1997) og Eckersberg Medaillen (1994).
Peter Brandes døde den 4. januar 2025, men hans kunst lever videre, og på udstillingen ‘Billedsamtaler. Peter Brandes og bøgerne’ inviteres publikum med på den eksistentielle kulturvandring, han indbyder til i sine værker. Forberedelsen til udstillingen blev indledt i sommeren 2024 i et tæt samarbejde med Peter Brandes. Udstillingen i Kunsthal Holmen er kurateret af kunstneren og Klaus Gjørup.
Værkerne til udstillingen udlånes af Galerie Moderne Silkeborg, ECCO i Bredebro, Boggalleriet i Rønde, Galleri Specta i København og private samlere.
’Billedsamtaler. Peter Brandes og bøgerne’ er en dobbeltudstilling, som vises i Kunsthal Holmen (12.04 – 17.08.2025) og hos Mikkelberg | Center for nordisk kunst og cricket (12.04 – 13.07.2025).
I Kunsthal Holmen kan man opleve værker med omdrejningspunkt i den kristne motivkreds, hos Mikkelberg vises værker med relation til de islandske sagaer og den antikke verden. Læs og se meget mere om udstillingen hos Mikkelberg ved at klikke på linket her.
Publikum opfordres naturligvis til at besøge begge udstillinger, og der vil være mulighed for en rabatbillet, så man kan opleve begge udstillinger til en god pris.
Udstilling og katalog er generøst støttet af: Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Toosbuys Fond, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Knud Højgaards Fond og Venner af Kunsthal Holmen.